Polikistik over sendromu olan hastalarda bazı artmış metabolik riskler bulunmaktadır. Bunlar özellikle fazla kilolu hastalarda şeker hastalığı, kalp hastalıkları riskinde artıştır. Bu nedenle riskli hastalarda gebelikte erken dönemde şeker yükleme testi yapılması önerilmektedir. Kilo kontrolu, yaşam tarzı değişiklikleriyle (düzenli egzersiz ve diyet) şeker metabolizma bozukluklarının çoğu düzeltilebilmektedir. 

Yumurtlama ve adet düzensizliği olan hastalarda infertiliteye (kısırlık) sebep olmaktadır. Hayat tarzı değişiklikleri ve kilo kaybı ile yumurtlama sağlanamayan hastalarda ağızdan alının ilaçlar ile çoğunlukla gebelik sağlanabilmektedir. Ek infertilite problemi olan yada tedaviye dirençli hastalarda aşılama ve tüp bebek tedavileri de uygulanabilmektedir. 

Ultrasonda polikistik yumurtalık görüntüsü denilen çok sayıda yumurta olmasına rağmen bu durum yumurta tüketimin artmasını ve yumurta havuzunun biteceğini göstermemektedir. Bu nedenle erken menapoza yol açmamaktadır. 

Doğum kontrol haplarını uzun süre kullanmak polikistik over hastalarında kısırlığa yol açmaz. Aksine düzenli adet döngüsü sağlanacağından rahim duvar kalınlığında artışı engellerken ve ileri yaşlarda rahim kanseri riskinden koruma sağlamaktadır.

RANDEVU ALIN

Dilerseniz Biz Sizi Arayalım

Mesajınız gönderildi. Teşekkürler.
Mesajınız gönderilemedi.